מי זה שי אגסי?

שי אגסי הוא יזם ישראלי שהקים את בטר פלייס, חברה שפיתחה ומכרה שירותי טעינת סוללות והחלפת סוללות למכוניות חשמליות. הוא התפטר מתפקיד מנכ”ל בטר פלייס באוקטובר 2012 ובטר פלייס הגישה בקשה לפשיטת רגל במאי 2013. לפני כן, הוא היה נשיא קבוצת המוצרים והטכנולוגיה ב-Systems, Applications & Products in Data Processing (SAP SE) עד שהתפטר ב- 2007. בשנת 2009, מגזין טיים כלל את אגסי ברשימת 100 האנשים המשפיעים ביותר של השנה.


שי אגסי הוא יזם שמוכר בעיקר בזכות הקמת חברת Better Place, סטארטאפ ישראלי שמטרתו היא לייצר רכבים חשמליים לשוק המוני.
בשנות ה-90 וה-2000, אגסי היה כוכב עולה בעולם הטכנולוגיה והיזמים, וב-2009, מגזין טיים כלל את אגסי ברשימת 100 האנשים המשפיעים ביותר של השנה.
בטר פלייס גייסה כ-900 מיליון דולר מ-2009 עד 2011, אך ייצרה פחות מ-2,000 כלי רכב.
אגסי התפטר מתפקיד המנכ”ל (מנכ”ל) בטר פלייס ב-2012 והחברה הגישה בקשה לפשיטת רגל ב-2013.

הבנת שי אגסי


שי אגסי נולד ב-19 באפריל 1968 ברמת גן, ישראל. אביו, ראובן אגסי, היה אלוף משנה בצבא ההגנה לישראל ומהנדס. אגסי נרשם בגיל 15 לטכניון-המכון הטכנולוגי היוקרתי וסיים ב-1990 תואר ראשון במדעי המחשב.

יחד עם אביו, הוא ייסד את קוויקסופט בע”מ, את TopManage ו-Quicksoft Media. הוא גם ייסד את TopTier Software (במקור Quicksoft Development) ב-1992 ושימש כיו”ר הדירקטוריון, מנהל טכנולוגיה ראשי (CTO) ובסופו של דבר מנכ”ל (CEO). SAP SE רכשה את TopTier Software ב-2001 תמורת 400 מיליון דולר.

לאחר רכישת SAP SE, אגסי נכנס לתפקיד ראש פיתוח מוצרים גלובלי, וירש בתפקיד מייסד SAP SE, Hasso Plattner. בעודו ב-SAP SE, אגסי פיתח את הרעיון של מהפכת תחבורה ירוקה. לאחר שאגסי פגש את אנדרה זרור, מנכ”ל חברת הביוטק BioProcessors, השניים חיברו ספר לבן שכותרתו “שינוי תחבורה גלובלית” ב-2006.

בדצמבר 2006, נשא אגסי הרצאה במכון ברוקינגס, צוות חשיבה מוושינגטון הבירה. דווח כי בשיחה זו נכללו הנשיא לשעבר ביל קלינטון וראש ממשלת ישראל לשעבר שמעון פרס. האירוע הזה בסופו של דבר פתח בפני אגסי דלתות להציע את תוכניתו למהפכה ירוקה בתחבורה. לאחר שהועבר לקידום למנכ”ל SAP SE ב-2007, הוא עזב את החברה כדי להקים את Better Place.

קשריו של אגסי העניקו לו גישה למשקיעים עשירים מאוד שהיו חלק בלתי נפרד מסבבי גיוס מוקדמים וגדולים של בטר פלייס. בסך הכל העריכה Crunchbase שבטר פלייס גייסה 925 מיליון דולר כדי לפתוח עסק למכירת מכוניות חשמליות בישראל.

מלכתחילה היו לאגסי ציפיות לא ריאליות למה שהחברה תוכל לעשות בשוק עם הכסף שיש לה. אגסי השתמש בקשרים המצוינים שלו כדי ליצור עסקה עם מנכ”ל ניסאן-רנו, קרלוס גוסן , לבניית המכוניות של בטר פלייס. על פי הדיווחים, Ghosn הציע להם להתחיל בבניית 50,000 כלי רכב, שיהוו מחצית משוק הרכב הישראלי. אגסי ניפח את המספר הזה ל-100,000 כאשר יצא לציבור כדי לדון בתוכניות שלו עבור החברה.

אגסי רצה שהמכוניות שלו יהיו זולות יותר מחלופות המונעות בגז, מה שבאותו זמן לא היה אפשרי. בסבבי הגיוס שלאחר מכן, עלויות הייצור הוזלו והנרטיב של אגסי על טכנולוגיה טרנספורמטיבית שימש כדי להצדיק טענות לא מציאותיות בטירוף.

במקביל, בטר פלייס קיבלה כמה החלטות ניהול גרועות. לדוגמה, לאף אחד מהעובדים המייסדים לא היה ניסיון בתעשיית הרכב. במקום להתמקד ביצירת קונספט ולאחר מכן לבנות אותו בעזרת מנהלי מוצר שיוכלו להבטיח מוצר אמין ובמחיר סביר, החל אגסי להעסיק עובדי שיווק ברחבי העולם שהוטלו עליהם לבצע שתדלנות לממשלות לאומיות מחוץ לישראל לקבלת הקלות מס נוחות. בזמנו נראה היה כאילו אגסי לא יכול לעשות רע. אפילו תומס פרידמן, הפרשן הפוליטי האמריקאי, הסופר ומקבל שלושה פרסי פוליצר, שכתב בניו יורק טיימס ב-2008, הציע שממשלת ארה”ב תעשה טוב יותר לממן את הסטארט-אפ של אגסי מאשר להציל את דטרויט מהמשבר הפיננסי שכמעט הרס את תשתית של העיר.

עם זאת, בקיץ 2009, נראה היה שהחזון והאופטימיות של אגסי החלו להתפרק. הוא עבר מקליפורניה לישראל מבלי לספר לעמיתיו לפני כן, ויחסיו עם אשתו הסתיימו. חברתו החדשה החלה להשתתף בפגישות מנהלים איתו, והוא איבד את עובדת המפתח אלייזה פלג (שהייתה לפי הדיווחים קונטרה הכרחית לאופטימיות הבלתי מתאימה של אגסי).

העלויות של החברה עלו כשאגסי התעקש שבטר פלייס תשקיע בבניית הכל, החל מתחנות טעינה ועד לטכנולוגיית ניווט. בתקופה שבה החברה הייתה צריכה להפחית את העלויות שלה ולשקול מיקור חוץ, היא למעשה הפסידה כמויות אדירות של כספים מדי יום. עלו השערות שסכום הכסף שהחברה הפסידה בכל יום על הוצאות תפעול כמו מכירות, מו”פ, משכורות ותשלומים לספקים עלה על 500,000 דולר.

בסופו של דבר, זה בגלל שברור למשקיעי החברה שהעלויות של בטר פלייס יצאו משליטה ושאין לחברה דרך ראויה לרווחיות. בסוף 2012 התפטר אגסי מתפקיד המנכ”ל. בסך הכל מכרה החברה פחות מ-1,500 כלי רכב מתוך 100,000 החזויים שלה, בעיקר לעובדים ובאמצעות חכירה תאגידית.

מאז עזיבתו את בטר פלייס, אגסי שמר על פרופיל נמוך. לינקדאין של אגסי מראה שהוא היה מנכ”ל חברה בשם Newrgy מ-2014 עד 2015.

5/5 - (4 votes)